Парламентарната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства, свързани с

...
Парламентарната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства, свързани с
Коментари Харесай

След разстрела на Нотариуса: Проверява се търговия с влияние и натиск в съдебната система

Парламентарната комисия за проверка на всички обстоятелства и условия, свързани с активността на Мартин Божанов-Нотариуса, се събра на първо съвещание през днешния ден, съобщи кореспондент на " Фокус " .

" Всички сме наясно, че Народно събрание не може да изземе функционалностите на проверяващите органи. Всички обстоятелства и условия водят до това, че всички разплитащи са тежко оплетени. Целта е разяснение на групата към Нотариуса и да предотврати възможното замитане на тематиката ", сподели Никола Минчев пред членовете на комисията.

За три месеца комисията би трябвало да откри дали Нотариуса е имал връзки с настоящи съдии и прокурори. В комисията бяха изслушани журналистите Николай Стайков и Андрей Анкулов от Антикорупционния фонд.

" Бяхме в полицията сутринта. Един някогашен чиновник в Министерство на вътрешните работи и ДАНС, Писков и Божанов дават инструкции. Изключително професионален метод към клиентите, доста положително познаване на метода, по който работи Специализираната прокуратура. Преди публикуването на отчета от съвещание, това, което ми направи усещане е, че Божанов доста добре познава съдията Тони. На една от срещите беше и шефът на ГДБОП, в този момент е министър. Между внасянето на преписката 22 и обвиняването да му издигнат обвиняване 24 има тъкмо 2 години, въпросът е какво е направила прокуратурата. Това е скица на въздействие ", уточни Николай Стайков.

По-рано основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев съобщи, че ревизират дали Нотариуса е изнудвал гръцки предприемачи и присъединяване на юриста му Велимир Атанасов в схемата. " Оказва се факт – гръцки предприемачи посредством юристи са сезирали ГДБОП. Постъпила е тъжба, обсъждана е. Става въпрос за заможен спор ", удостовери той.

Днес за 10 минути прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет гласоподава единомислещо оставките и на управлението на Софийската районна прокуратура – ръководителя Невена Зартова и четиримата ѝ заместници. Те подадоха през вчерашния ден оставки.

От своя страна Зартова сподели пред " Фокус ", че решението за оставките е групово.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР